2016年9月3日 星期六

hip hop

NPR
Shakespeare was viewed by Elizabethans the way hip-hop is viewed today by middle-class Americans or British: “It was considered a little bit risky, a little bit naughty and dangerous,” says MOBO Award-winning U.K. rapper and founder of The Hip-Hop Shakespeare Company, Akala.

Performing Shakespeare through the lens of hip hop and youth culture is helping the bard's words and messages find relevance among students.
WW2.KQED.ORG

Hip-Hop & Shakespeare? Akala at TEDxAldeburgh

https://www.youtube.com/watch?v=DSbtkLA3GrY

DJ Kool Herc - Wikipedia, the free encyclopedia

https://en.wikipedia.org/wiki/DJ_Kool_Herc

Clive Campbell (born 16 April 1955), better known by his stage name DJ Kool Herc, is a Jamaican American DJ who is credited for originating hip hop music in the early 1970s in The Bronx, New York City.

被稱為「嘻哈音樂創始者」的Kool Herc,在1973年8月11日為自己的妹妹舉辦了一場返校派對,那是場抱著「純粹以音樂帶給大家快樂」為出發點的派對;然而,Kool Herc所掀起的巨大影響,造就了之後樂界的重要革命,一個名為「嘻哈音樂」的全新音樂品種便這樣降臨於世。

 hip hop
https://en.wikipedia.org/wiki/Hip_hop

嘻哈英語:Hip-hop),是1970年代源自紐約市南布朗克斯哈林區的非洲裔及拉丁裔青年之間的一種邊緣性次文化,繼而發展壯大成為新興藝術型態,並席捲全球。[1][2][3][4][5][6]嘻哈包含饒舌DJ地板霹靂舞塗鴉五大要素。另外,亦衍生出節奏口技嘻哈時裝嘻哈俗語等次文化。

詞源[編輯]

「嘻哈」(Hip-hop)由兩個分開的英語俚語組成:「嘻」字(英語:hip)早在1898年即出現於非洲裔美國人白話英語,意即「察覺」、「知情」;「哈」字(英語:hop),則為「跳躍運動」。
1978年,閃耀大師與狂暴五人的成員凱斯·「牛仔」·威金斯率先將兩個俚語合併使用,[7]通過快速唱「嘻、哈、嘻、哈」的方式在某種程度上模仿行軍士兵的節奏與旋律,用來戲弄他剛剛加入美國陸軍的一個朋友。牛仔稍後便將「嘻哈」節奏帶上他的舞台表演。[8][9]該樂團經常與認同此一新興音樂型態的迪斯科藝術家一同表演,並稱呼他們為「嘻哈者」(hip hoppers)。最初這個名詞被認為有些不尊重,但很快地就被視為一種新的音樂和文化。

沒有留言:

張貼留言